onsdag 11. februar 2009

The Fray – How to save a life.

Denne uka har vi fått enda en utfordring av våres eminente lærethe_frayr, Liv Kristin. Vi skal ta for oss en musikkvideo og skrive om den. Dette var en veldig vanskelig utfordring for meg som aldri ser på MTV/The Voice og sjelden på musikkvideoer. Men jeg greide å lande på How to save a life av The Fray. Mange tenker vel at det eren “trygg” sang å velge siden den er så kjent, men grunnen til at jeg valgte sangen er fordi den har gjort spesiellt inntrykk på meg.  Sangen er hentet fra albumet How to save a life og ble utgitt i 2005. Sangen tilhører sjangeren alternativ rock, som er en ganske bred sjanger som rommer mange varianter av musikk. Det er litt vanskelig å spesifisere hvem målgruppen til sangen er, ettersom den ikke åpenbart appellerer til en spesifikk alder eller type mennesker.

Jeg tror sangen handler om å kjenne en person som tar livet sitt og hvordan det er å være igjen og om de tankene man har rundt det. Blant annet skyldfølelse og de lite hjelpsomme tankene som sier at det er noe man kunne ha gjort for å hindre at personen tok livet sitt. Sangen og videoen er en slags manual som er ment for de som skulle ha hatt selvmordstanker og hvordan bevege seg fra tankene, og bli kvitt sorgen og sinnet. Å prate om problemet, i stedet for å låse den i en skuff.

thefray_htsl2-480 Videoen starter med Isaac Slade som spiller piano I et hvitt rom. I det han sier ”Step one”(det sangen begynner med) kommer det masse ord på en glassplate. I gjennom hele sangen ser man forskjellige barn i alderen 12-18 som gråter, er sinte og deprimerte. Rommet det er filmet i er hvitt og det skaper en kontrast forhold til teksten. Det blir litt ”Halleluja” stemning. Jeg ville ha kalt det en lyrisk video eller en collage ettersom det er fragmatisk og til tider litt usammenhengende. De hopper i mellom scener og personer og tallene hopper fram og tilbake hele tida.

Teksten kan enten stemme perfekt med videoen, eller så kan den bomme helt. Det kommer helt ann på hvordan du tolker teksten. Teksten kan tolkes på mange forskjellige måter, og det helt åpenbare er at det er to mennesker som har et vrient forhold der kommunikasjon er vanskelig. Det er det versene tyder på med det første, men da skurrer betydningen på refrenget. Etter å ha sett videoen tolket jeg teksten på en annen måte, og da stemte det overens. Min tolkning på sangen har jeg skrevet i andre avsnitt på blogginnlegget.

Vokalisten Isaac Slade er med i musikkvideoen, men ikke de 3 andre medlemmene i bandet. Vokalisten spiller i tillegg piano og det er han som er hovedpersonen i videoen, mens de andre barna har biroller, som likevel påvirker seeren. Pianomusikken i sangen skaper helt klart en stemning. Det er en enkel melodi som er lett å spille på piano, og det er ingen fancy riff i sangen. Jeg tror dette er et bevisst virkemiddel for å få lytteren/seeren til å fokusere på teksten.
I videoen dukker det opp setninger på skjermen, og det er også helt klart med på å skape stemning i sangen. Kameraet har nesten ingen andre vinkler enn rett fram inn i vokalistens ansikt og ansiktene på barna. Dette gir et personlig preg på videoen som knytter seeren til sangen og teksten.

Jeg mener at videoen er vellykket. Den er inntrykksvekkende, emosjonell og skaper sympati hos seerne. Sangen er også pen og enkel, noe som gjør den lett å huske og synge på. Dette er selvfølgelig ingen forutsetning for en god sang eller video, men i denne sammenhengen er det et lite pluss. Jeg valgte denne videoen fordi den gjorde spesielt inntrykk på meg. Jeg liker sangen godt, og har sunget den på Singstar. Hva er vel bedre enn det?

Teksten finner du under videoen.

"How To Save A Life"

Step one you say we need to talk
He walks you say sit down it's just a talk
He smiles politely back at you
You stare politely right on through
Some sort of window to your right
As he goes left and you stay right
Between the lines of fear and blame
And you begin to wonder why you came

Where did I go wrong, I lost a friend
Somewhere along in the bitterness
And I would have stayed up with you all night
Had I known how to save a life

Let him know that you know best
Cause after all you do know best
Try to slip past his defense
Without granting innocence
Lay down a list of what is wrong
The things you've told him all along
And pray to God he hears you
And pray to God he hears you

Where did I go wrong, I lost a friend
Somewhere along in the bitterness
And I would have stayed up with you all night
Had I known how to save a life

As he begins to raise his voice
You lower yours and grant him one last choice
Drive until you lose the road
Or break with the ones you've followed
He will do one of two things
He will admit to everything
Or he'll say he's just not the same
And you'll begin to wonder why you came

Where did I go wrong, I lost a friend
Somewhere along in the bitterness
And I would have stayed up with you all night
Had I known how to save a life

How to save a life
How to save a life

4 kommentarer:

Olve Hagen Wold sa...

Visste du at det finnes to musikkvideoer til denne? Personlig liker jeg den andre bedre. Den kan sees her: http://www.youtube.com/watch?v=7VKja7XmFcM

Forøvrig har vokalisten nasal stemme.

Priya Prasath sa...

Det finnes faktisk 3 videoer av denne sangen hvis man tar med Grey's Anatomy versjonen.
Jeg liker denne videoen mye bedre. Jeg synes det med det hvite rommet er inntrykksvekkende.

Olve Hagen Wold sa...

Grey's er ikke en offesiell video, så vidt jeg vet.

Uansett blir den mye bedre brukt i Scrubs.

Olve Hagen Wold sa...

"Denne uka har vi fått enda en utfordring av våres eminente lærer, Liv Kristin"

Ooh, bitende sarkasme.

Forøvrig er ikke "våres" ett ord.