mandag 1. desember 2008

Alkolås

Det er mange som ikke vet hva alkolås er. Det er et lite apparat på størrelse med en mobiltelefon som festes i nærheten av rattet. For i det hele tatt å kunne starte bilen, må du puste inn i alkolåsen. Alkolåsen gjør det umulig å starte bilen dersom du har drukket alkohol.

Det er innlysende at et slikt intrument vil totaleliminere promillekjøringsproblemet her i landet. Sverige prøver ut alkolås på privatbiler og det er allerede tatt i bruk i noen stater i USA. 

I lillehammer og Hamar har de innført alkolås i kollektivtransportmidler og ulykkestallet har sunket betydelig. Jeg vil se til at så mange biler som mulig fikk seg en slik apparat i Norge. Jeg ville nok ha følt meg mye tryggere i gata om kveldene hvis det blir innført her. 

7 kommentarer:

Olve Hagen Wold sa...

Å si at det vil totalelliminere promillekjøring er vel kanskje en liten overdrivelse. Men ellers er det en god ide.

Priya Prasath sa...

ikke mulig å starte bil--> ikke mulig å kjøre --> ingen promillekjøring :)

Hanserud sa...

Hmm, det kommer vel alltid til å finnes en eller annen måte å lure dette systemet, men det er nok ingen dum idé nei.

Priya Prasath sa...

Jeg klarer kun å tenke på en måte å "lure" et slikt apparat, og det er ved at noen andre blåser den for deg. Men hvis du har en kompis som ikke har drukket som blåser, da kan jo kompisen like gjerne kjøre bilen.

Hanserud sa...

Hmm, hvis du har en kompis som hjelper deg å fyllekjøre håper jeg virkelig du krasjer og tar livet av ham.

Men noen kommer til å finne en måte å lure opplegget på, det er helt sikkert. Allikevel, dette er en god idé.

Olve Hagen Wold sa...

Den enkleste måten å lure dette opplegget på er å demontere alkolåsen, eventuelt IKKE innstallere den i bilen. Jeg tror nok en del folk vil gå for en av disse to, så å si at det vil totalelliminere promillekjøring er passe håpløst. Ideen om å innstallere det i alle busser er derimot ikke en så dum ide, men det forutsetter at man kan gjøre det billig.

Priya Prasath sa...

Det kommer selvfølgelig til å være noen som greier å komme seg vekk fra systemet, men poenget er at situasjonen vil forbedre seg drastisk.

Og Olve, man kunne jo legge inn en mekanisme som gjorde at det var umulig for bilen å starte hvis alkolåsen ikke fungerte?